Zineb Sedira: Under the Sky and Over the Sea
Zineb Sedira: Under the Sky and Over the Sea
19. juni - 15. august 2010


Kunsthallen Nikolaj præsenterede den første solo-udstilling i Danmark af den internationalt anerkendte londonbaserede fransk-algeriske kunstner Zineb Sedira, der i sine visuelle og teknisk imponerende værker undersøger de komplicerede tilhørsforhold, der opstår, når mennesker krydser grænser og udvikler flere parallelle nationale og transnationale bånd. I hendes videoinstallationer og fotografier stilles spørgsmål omkring identitet, erindring, rodløshed og migration.Centralt i udstillingen stod Sediras nyeste storslåede værk Floating Coffins (2009)- en 14-skærms videoinstallation filmet i Mauretanien ved havnebyen Nouadhibou, der åbner sig ud mod Atlanterhavet. Sedira sætter her fokus på den vestlige skibsindustris tvetydige konsekvenser for området omkring Mauretaniens kyst – på den ene side gavner skibsophugningen stedets økonomi, men har på den anden side fatale forurenende konsekvenser for områdets natur. Værket viser med en kalejdoskopisk finesse et væld af billeder, der på robust, men poetisk vis vidner om situationens omfang.

I udstillingen vistes også de tidligere værker Saphir (2006) og Mother, Father and I (2003). Det sidstnævnte stiller skarpt på Sediras familierelation og deres personlige historie. Det dokumentarlignende værk iscenesætter hendes forældre, deres erindring om den fransk-algeriske krig, og dens konsekvens, som selve kilden til hendes families rodløshed. Igennem den personlige beretning skaber værket en almengyldig indsigt i de mange modstridende følelser, der uundgåeligt er en del af det at migrere til et andet land og en ny kultur.Sediras værker udmærker sig ved på spektakulær og sansemættet vis at fremvise, hvordan verden omkring os trues af menneskelige omvæltninger og destruktion, men formår i samme sekund at fange og pege på livets flygtighed og dets modsætninger, således at dets tankevækkende og dog bjergtagende skønhed træder frem.

Zineb Sedira er født 1963 i Algeriet. Hun er opvokset i Frankrig og er i dag bosiddende i London. Sedira er uddannet fra Slade School of Art i 1997 og har sidenhen studeret fotografi på Royal College of Art, London. Sedira har udstillet over det meste af verden og var blandt andet en del af The British Art Show 2006, ligesom hun har modtaget den prestigefyldte pris Art Council Decibel i 2004. I Danmark udstillede hun i 2008 et større værk på U-TURN kvadriennale for samtidskunst.

Udstillingen havde tidligere været vist på Pori Art Museum, Finland og blev senere vist på året på Bildmuseet, Umeå. Floating Coffins er skabt på bestilling af New Art Exchange, Nottingham, UK. Der blev udgivet katalog til udstillingen.
       Kunsthallen Nikolaj       Nikolaj Plads  10       1067  København  K       Telefon: +45 3318 1780       Email: nikolaj@kunsthallennikolaj.dk